Test

Honda Civic Sedan 1.6 Elegance Otomatik

Model2010
Motor1595 cc
ŞanzımanOtomatik (5 ileri)
Güç6500 d/d’da 125 Hp
Tork6500 d/d’da 152 Nm
0-10012.5 Sn
Maksimum Hız192 km/s
Ortalama Tüketim7.1 lt/100 km
Bagaj Hacmi389 lt
Ağırlık1221 kg
Motor, Şanzıman, 2.el pazarı, Düşük yakıt tüketimi, Eşya koyma gözleri
Yağmur ve far sensörü yok, Bagaj derinliği yok, İçeri yansıyan yol sesi, Çekiş

Farklı karoser seçenekleri ile her kullanıcıya hitap etmesi, sorunsuz yapısı ve mükemmel otomatik şanzımanı ile dünya da dizel seçeneği olmadan en çok satan kompakt sedanı Honda Civic 8.nesli ve kısmen eskiyen yüzüne rağmen halen C segmentinde en çok satanlar listesinde.

Bundan yaklaşık 10 sene önce Japon otomobilleri genellikle tasarımdan ziyade teknolojiye odaklıydılar, ta ki rakipleri dişli olmaya başlayana kadar. Artık teknoloji kadar Avrupa’yi tasarımlarıyla da ön planda olan Japonlara en somut örnek Honda Civic modelleri olarak gösterilebilir.

Honda Civic Sedan ve hatchback olmak üzere iki farklı karoserde tercih edilebiliyor. Honda’nın Türkiye’deki fabrikasında üretilen Civic sedanlar futuristik tasarıma sahip hatchback kardeşine kıyasla çok daha başarılı satış grafiği sergiliyor.

Sedan, Hybrid, Hatchback, TYPE-R ve TYPE-S olmak üzere toplam 5 ayrı kombinasyon ile tüketicinin beğenisine sunulan Civic için 1.4lt i-VTEC 100Hp 6 ileri İ-Shift, 1.6lt i-VTEC 125 Hp 5 ileri düz ve otm.,1.8lt. i-VTEC 140Hp 6 ileri düz ve 5 İleri otm., 2.0lt 201Hp 6 ileri düz, 1.3lt Hybrid 90+20 Hp (Benzinli ve Elektrikli Motor) CVT şanzıman (Sürekli Değişken Oranlı Otomatik Şanzıman) olmak üzere zengin bir motor yelpazesi mevcut. Yakın bir zamanda dokuzuncu jenerasyon oalrak bayilerde yerini alacak Civic’lerin güncel versiyonları Dream, Premium ve Elegance olmak üzere toplam üç ayrı pakete sahipler.

Test konuğumuz serinin en dolu versiyonu 1.6lt Elegance Otm. sedan modeli omuz, baş ve diz mesafesi olarak selefinden çok daha başarılı ve ferah bir iç mekan sunuyor. Düz arka zemin sayesinde uzun yolculuklarda 5 kişilik rahat oturma pozisyonu sunan Civic söz konusu bagaj hacmi olduğunda ise sınıfta kalıyor, Honda Civic’te 389 litrelik bagaj hacmi yeterli derinliğe sahip olmadığı için yolculuğa çıkmadan önce birkaç bavul eksiltmeniz şart. 60:40 oranında katlanabilen arka koltuklar neyse ki acil durumlar için mantıklı bir ergonomi.

Genel anlamda akıcı çizgilere sahip Honda Civic’te kokpit tasarımı ilgi çekici. Multiplex göstergelerin hakim olduğu bilgi ekranında mavi renk tercih edilmiş. Deri kaplı 3 kollu spor direksiyonda fonksiyonellik ön planda cruise control ve müzik sisteminin kumanda edilebildiği direksiyondan f1 şanzıman geçişleri de sağlanabiliyor, ayrıca Grade Logic System adı verilen akıllı eğim sistemi yolun eğimine göre aracın uygun viteste ilerlemesini sağlıyor.

Ortalama müzik sistemine sahip Honda Civic’te ufak ta olsa bazı yalıtım sorunları mevcut. İdeal yanal kuvvetlere sahip koltuklarda oturma pozisyonunuzu rahat bir şekilde ayarlayabiliyorsunuz fakat kilit özelliği olmayan kol dayama zaman zaman can sıkıcı olabiliyor. Orta sertlikte ayarlanmış süspansiyonu sayesinde virajlarda ve yüksek hızlarda sürücüyü çok yormayan Civic şehir içinde biraz sert kalsa da sportif kullanım tercih edenler için bu sanırız yerinde bir ayar. Önlerde ve yanlarda ikişer adet olmak üzere toplam dört hava yastığı, VSA (Araç Denge Kontrol Sistemi), ACE (Gelişmiş Uyumluluk Teknolojisi), ABS, EBD (Elektronik Fren Gücü Dağıtım Sistemi) vb. aktif ve pasif güvenlik önlemlerine sahip test aracımızda VSA sistemini dilediğiniz zaman devre dışı bırakabiliyorsunuz.

 
PistonKafalar Değerlendirme
 
Değerlendirmemiz de mükemmel olmayı başaramasa da kemikleşmiş kullanıcı kitlesi, dayanıklı motor ve sorunsuz şanzımanı referansları bazında makul satış rakamı ve düşük yakıt tüketimi ile Civic başarısının aslında tesadüf olmadığını gösteriyor. Basit malzeme kalitesi, gürültülü motor ve içeriye yansıyan yol sesi ile negatifleri üzerine çeken Honda Civic’in bize göre tek eksik yanı dizel motor seçeneği olmayışı.

 Yazı & Fotoğraf: Akın DAĞYARAN

 

Benzer Yazılar