Cumartesi, Kasım 2, 2024
Sektörel

SUV Pazarında Potansiyeli En Yüksek Ülke Türkiye

Cetelem Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan ve aralarında Türkiye’nin de olduğu 15 ülkedeki otomotiv pazarının mercek altına alındığı raporun yenisi TEB Cetelem tarafından açıklandı.

Rapor sonuçları çevreci politikaların otomobiller üzerindeki baskısına ve otomobil dışı ulaşım seçeneklerinin artmasına rağmen dünyanın pek çok ülkesinde sürücülerin otomobillerine olan sevgisinin azalmadığını ortaya koydu. Dikkat çeken bir başka sonuç ise binek otomobil pazarının dünyanın pek çok ülkesinde lüks araçlar ve SUV’lar sayesinde büyümesi oldu.

Avrupa’da SUV’ların pazar payı giderek yükseliyor

Cetelem Gözlemevi Sonuçları 2017 raporunda, SUV segmentinin büyük bir hızla büyüdüğü ortaya kondu. ABD’de pick-up’lar dahil tüm binek araç satışlarının yüzde 50’sini oluşturan bu segment Avrupa’da da güç kazandı. Avrupa’daki SUV’ların pazar payı 2010 yılında %8 seviyesindeyken, 2015’te %20’ye yükseldi. Toplam binek otomobil satışları içinde en fazla SUV payına sahip olan ülkeler %25 oranıyla İspanya ve Polonya olarak dikkat çekti. Bu ülkeleri %24’lük paylarıyla İngiltere ve İtalya izledi. Bu oran Avrupa’daki diğer ülkelerde de ortalama oran olan %20’nin altına inmedi.

SUV pazarının potansiyeli en yüksek ülkesi Türkiye

Rapora göre SUV pazarının potansiyeli en yüksek ülkesi ise Türkiye. 2010 yılında sadece %8’lik bir SUV payı olan Türkiye binek otomobil pazarının bu sınıftaki payı 2015 yılından itibaren %14’ü aştı. Yaklaşık iki katına çıkmış olmasına rağmen, Türkiye SUV pazarı hala doymayı bekleyen ve Avrupa’da büyüme potansiyeli en yüksek pazar olarak öne çıkıyor.

Türkiye’de 100 sürücüden 73’ü otomobili statü simgesi olarak görüyor

SUV’lar şehir içi şartlar için uygun olduğu kadar en zorlu koşullara da uyum sağlayabilen modeller. Pratik olmalarının ve eğlenceli tasarımlarının yanı sıra bu araçlar sürücülerine güven de veriyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki sürücülerin %70’i otomobilin hayat standardı ve sosyal statüyü de yansıtan önemli bir araç olduğuna inanıyor. Çin’de bu tip araçların taşıdıkları toplumsal statü de önemseniyor. Böyle düşünenlerin 15 Avrupa ülkesindeki oranı ortalama %52 iken, Çin’deki oran %82. Türkiye’de ise bu oran %73 olarak göze çarpıyor.

Tüketicilerin gözünde otomobiller her zamankinden daha popüler

Geçen yüzyıldan bir kalıntı olduğunu iddia edenlerin aksine, Cetelem Gözlemevi araştırma sonuçları otomobillerin günümüzde hala çok popüler olduğunu, hatta gelişmekte olan ülkelerde eskisinden çok daha fazla ilgi çektiğini gösteriyor. Otomobiller hakkında görüşleri sorulan katılımcıların %67’si olumlu görüş belirtirken, bu rakam Fransa’da yüzde 85,9’a yükseliyor. Gelişmekte olan ülkelerde hızla yükselen araç sahipliği oranları ile tüketicilerin büyük çoğunluğunun otomobillerin 20 yıl öncesine göre ‘en azından önemli’ (%95), ancak ‘daha önemli değil’ (%68) olduğuna inanmaları sürpriz olarak görülmüyor. Bununla birlikte, sırasıyla Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde ankete katılanların %49’u ve %43’ü aynı görüşte olduklarını belirtiyor.

En büyük rakip akıllı telefonlar

Araştırmaya katılanlara önem sıralaması sorulduğunda, otomobil gelişmiş ülkelerde 10 üzerinden 6,7 ile en yüksek puanı alırken, cep telefonu 6,3 televizyon ise 5,9’da kalıyor. Gelişmekte olan ülkelerde ise cep telefonu (7,3 puan) çok küçük bir farkla otomobilin (7,2 puan) önünde. Ortalamaya bakıldığında erkekler cep telefonundan daha çok otomobillerine bağlıyken, kadınlarda bu ikisi başa baş gidiyor. Ancak genç kuşaklar için otomobil finansal olarak ulaşımı daha zor olduğu ve alternatif ulaşım opsiyonları daha çekici olduğu için cep telefonunun biraz gerisine düşüyor. Bununla birlikte raporda, genç tüketicilerin de aile kurup çocuk sahibi olmaya karar verdiklerinde otomobile olan ilgilerinin artmasının muhtemel olduğu belirtiliyor.

TEB Cetelem Genel Müdürü Didier Engelhard: “Cetelem Gözlemevi Sonuçları, otomotiv sektörü için paha biçilemez bir araç ve referans”

Cetelem Gözlemevi Sonuçları’nın 1985’ten beri yayınlandığını belirten TEB Cetelem Genel Müdürü Didier Engelhard, araştırmanın Avrupa ülkeleriyle birlikte, Brezilya, Çin, Güney Afrika, Japonya ve ABD gibi sektöre yön veren ülkeleri kapsadığını ve 2012’den bu yana Türkiye’nin de çalışmaya dahil edildiğini belirtti.

Engelhard şunları söyledi: “Cetelem Gözlemevi, 30 yılı aşkın süredir dünya otomotiv endüstrisi ve otomobil pazarına ilişkin önemli sonuçlar ortaya koyarken, pazarın trendleri hakkında önemli ipuçları sunuyor. Otomotiv sektörü için paha biçilemez bir araç ve referans olan araştırma, bu yıl ‘Otomobilimi Seviyorum’ başlığıyla yayınlandı. Otomobilleri en yakından deneyimleyen ve keyfini süren otomobil kullanıcılarının görüşleri doğrultusunda hazırlanan bu kapsamlı araştırmanın sonuçları, dünya çapında tüm sürücülerin otomobillerini çok sevdiği konusunda hemfikir olduğunu ortaya koyuyor. Geçen yüzyıldan bir kalıntı olduğunu iddia edenlerin aksine, otomobiller günümüzde hala çok popüler ve hatta gelişmekte olan ülkelerde eskisinden çok daha fazla ilgi çekiyor.”

Rapora göre, SUV segmentinin en hızlı güç kazanan sınıf olarak dikkat çektiğini ifade eden Engelhard, “Raporda yaklaşık iki katına çıkmış olmasına rağmen, Türkiye SUV pazarı hala doymayı bekleyen ve Avrupa’da büyüme potansiyeli en yüksek pazar olarak öne çıkıyor. Cetelem Gözlemevi raporu, 30 yılı aşkın süredir olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da sektörün nabzını tutacak çalışmalar yapıp sektörün tüm paydaşlarına yol göstermeye devam edecektir.” dedi.

Benzer Yazılar