Haberler

Hyundai 2025 Yılı Stratejisini Açıkladı

Hyundai 2025 Yılı Stratejisini Açıkladı

Hyundai’nin Akılcı Mobilite Çözümleri Sağlayacısı’na dönüşümündeki 2025 Stratejisi açıklandı. İki ana iş koluna ayrılan yol haritasında Akılcı Mobilite Araçları ve Hizmetleri yer alıyor.

Otomotiv devi Hyundai, gelişimini ve sektördeki istikrarlı büyümeyi yepyeni bir strateji ile sürdürüyor. Çünkü günümüzde otomotiv endüstrisi büyük bir değişim yaşıyor. Bildiğimiz kalıplar ve araç kullanma şekilleri yerini alternatif mobiliteye bırakıyor. Bu konuda öncü firmalardan biri olan Hyundai gelecekteki mobilite çözümlerinde liderliğini pekiştirmek için belirlediği cesur yol haritasını açıkladı.

Güney Koreli şirket, 2025 stratejisi doğrultusunda Ar-Ge çalışmalarına 51 milyar USD yatıracak. Hyundai ayrıca, otomotivdeki işletme marjını yüzde 8’e çıkaracak ve yüzde 5 pazar payı hedefleyecek. Ayrıca 2020 Şubat itibariyle 300 milyar Kore Won’u (yaklaşık 250 milyon USD) değerinde hisseyi geri almayı planlayan Hyundai, böylece hissedar ve paydaşlarının değerini artırıp pazarda şeffaf iletişimini genişletmeyi amaçlıyor.

Strategy 2025 olarak adlandırılan yeni yol haritası dahilinde şirketin iş planı Akılcı Mobilite Araçları ve Akılcı Mobilite Hizmetleri olmak üzere iki ana kola ayrılıyor. Bu iki iş kolunun arasında oluşturulacak sinerji ile birlikte Hyundai’nin Akılcı Mobilite Çözüm Sağlayıcısı konumuna ulaşması hedefleniyor.

Akılcı Mobilite Araçları iş kolu hizmetler için optimize edilen ürünleri sağlayacak ve hizmet sektörünün ilerlemesi için temel görevi üstlenecek. Diğer taraftan Akılcı Mobilite Hizmetleri iş kolu ise daha geniş müşteri tabanına ulaşmak için kişiselleştirilmiş içerikler ve araçların hizmetlerini sağlayacak.

Akılcı Mobilite Hizmeti ise Hyundai’nin gelecekteki işlerinde anahtar rol üstlenecek yepyeni bir alan olacak. Hizmetler ve içerikler kişiselleştirilecek ve müşteri deneyimini en üst seviyeye çıkarmak için entegre bir platformdan sunulacak.

Bu iki ana yolun altında şirketin belirlediği 3 tane yön bulunuyor: içten yanmalı motora sahip araçlarda karlılığı artırmak, elektrikli araçlarda liderliğe çıkmak ve platform bazlı işler için temel çalışmaları oluşturmak.

Araçlar için Strategy 2025 dahilinde dengeli ve istikrarlı büyümeyi hedefleyen Hyundai, pazarlar ve modeller arasındaki dengeyi gözetecek ve kısa dönem hedefleri baz alarak uzun dönem sürdürülebilirliği öncelik olarak belirleyecek. Şirket ayrıca müşteriler için geliştirilen değeri yaratmak adına karlılığı artırma planları arayışında olup maliyet yapılarında inovasyonlar yaratacak.

Bu doğrultuda Hyundai yılda 670 bin adetlik elektrikli araç satışına ulaşıp liderliği almayı ve 2025 itibariyle pil ve yakıt hücreli elektrikli araçlarda dünyanın 3 üreticisinden biri olmayı hedefliyor.

Akılcı Mobilite Hizmetleri tarafında ise şirketin amacı ürün ve hizmetleri bir araya getiren bir iş kolu yaratıp müşterilere kişiselleştirilmiş içerik ve hizmet sunan entegre bir mobilite platformu yaratmayı amaçlıyor.

Hyundai’nin kapsamlı orta ve uzun vade stratejisini, birçok hissedar ve yatırımcının katıldığı Seul’deki “CEO Yatırımcı Günü”nde şirketin Başkanı ve CEO’su Wonhee Lee paylaştı. Lee konuşmasında şunları söyledi: “Gelecek stratejimizin anahtarı müşterilere odaklanmak ve en çok arzu duyulan ürün ve hizmetleri sunmak. Gelişmiş teknolojiyi kullanarak müşterilerimizin değişen ihtiyaçlarını akılcı mobilite deneyimleri sunarak karşılamak istiyoruz. Hyundai’nin gelecek stratejisinin merkezinde, araçları ve hizmetleri kapsamlı mobilite çözütmleriyle bir araya getiren Akılcı Mobilite Çözümleri Sağlayıcısı’na dönüşmek olacak.”

  • Akılcı Mobilite Araçları

Akılcı Mobilite Araçları altında Hyundai’nin stratejisi, içten yanmalı motorlara sahip araçlarda rekabetçi yönü koruyarak karlılığı artırmak ve elektrikli araçlarda liderliğe ulaşmak olacak. Şirket, bölgelere göre ihtiyaçları karşılayacak ürünleri yaratarak dengeli ve istikrarlı büyümeli hedefliyor.

Hyundai öncelikli olarak ulaşılabilir fiyatlara sahip elektrikli araçlarıyla daha genç tüketicileri ve girişimci müşterilere ulaşacak. 2025 itibariyle yılda 670 bin elektrikli araç satmayı hedefleyen şirket, bu rakamın 560 bin adedini direkt elektrikli, kalan 110 bin adedini de hidrojenle çalışan yakıt hücreli elektrikli araçlarla yapmayı amaçlıyor. Amaç, 2030 itibariyle Kore, ABD, Çin ve Avrupa öncelikli olmak üzere çoğu yeni çıkan aracı elektrikli olarak piyasaya sürmek, 2035 itibariyle de Hindistan ve Brezilya gibi büyüyen pazarlarda bu araçları elektrikliye çevirmek olacak.

Genesis markası ise ilk elektrikli aracını 2021 itibariyle pazara sürecek. 2024 itibariyle de elektrikli araç yelpazesini genişletecek. Yüksek performans birimi olan N markası altında SUV’ler ve elektrikli araçlar hazırlanacak ve böylece Hyundai’nin gücü pekiştirilecek. Maliyet yapıları yenilikçi yaklaşımla yeniden tasarlanacak ve müşteri değeri artırmak için kalite ve maliyet inovasyonları uygulanacak.

Kalite inovasyonları dahilinde müşteri değerini üç akılcı yolla artırmak hedefleniyor: inovatif dijital kullanıcı deneyimi (UX), yapay zeka (AI) bazlı bağlı hizmetler ve önceliği güvenlik olan otonom sürüş. SAE Seviye 2 ve 3 otonom sürüş teknolojisi ve park için Gelişmiş Sürücü Yardım Sistemi (ADAS) 2025 itibariyle tüm modellerde sunulacak. 2022 itibariyle tam otonom sürüş platformu geliştirecek olan şirket 2024 itibariyle seri üretime başlayacak. Hyundai’nin farklılaştırılmış araç özellikleri sunma planı ile hacamalar düşürülüp marka algısının artırılması amaçlanıyor.

Maliyet inovasyonu için şirket yeni bir global modüler elektrikli araç mimarisi uygulayacak ve bu sayede 2024 itibariyle çıkacak araçlarda verimlilik ile ürün gelişim ölçeklendirmesi geliştirilmiş olacak. Şirketin planları arasında satış yöntemini teşkilat optimizasyonu yaparak yeni satış metodlarıyla yenilemek ve talebe göre üretimi optimize edip diğer tedarikçilerle ortaklıkları genişletmek bulunuyor.

  • Akılcı Mobilite Hizmetleri

Hyundai’nin gelecekteki büyümesinin temelini Akılcı Mobilite Hizmetleri oluşturacak.

Şirketin, araçlara bağlanarak bakım, onarım, kredilendirme ve şarj gibi hizmetleri sunduğu müşteri tabanını güçlendirecek. Ayrıca genişletilmiş hizmetlerle daha farklı müşteri gruplarına ulaşılacak. Hyundai, araç bağlantılarıyla aracın içinde ve dışındaki verileri analiz edebilen entegre mobilite platformu oluşturacak. Müşterileri anlayıp alışveriş, izleme, ulaşım gibi hayatlarının her alanındaki beklentilerine göre hizmetler üretilecek.

Strategy 2025 ile hizmetlerde bölgesel optimizasyon da sağlanacak. Örneğin ABD’de araç paylaşımı ve robotaksi uygulamaları SAE Seviye 4 ve üstü otonom araçlarla sağlanacak. Kore, Asya ve Avustralya gibi pazarlarda öncü oyuncularla işbirliği yapılacak. Organizasyon ve yönetim reform planları da stratejinin uygulanması için önem taşıyor. Şirket veri tabanlı karar verme, çalışan performansı değerlendirmesi ve, proses iyileştirme ve yeni nesil girişim kaynakları oluşturma gibi yeni sistemler geliştirecek. Ayrıca esnek organizasyon yapısı kurulup iletişim ve bütünlük çatısı altında hareket edilen şirket kültürü oluşturulacak.

Finansal Hedefler

Hyundai, Strategy 2025 dahilinde finansal hedefleri de belirledi. 2020’den 2025’e kadar uzanan 6 yıllık periyotta şirket 61,1 trilyon Kore Won’u (yaklaşık 51 milyar USD) tutarında Ar-Ge ve gelecek teknoloji yatırımı yapacak. Bunun 41,1 trilyon Won’u mevcut iş kollarındaki rekabtçiliği artırmak için ürün ve sermayeye harcanacak. 20 trilyon Won ise elektriklenme, otonom sürüş, yapay zeka, robotik ve yeni enerji alanları gibi gelecek teknolojilere yatırılacak.

Hyundai’nin operasyonel kar marjı otomotiv endüstrisinde 2025 itibariyle yüzde 8 olacak. Bu daha önce 2022 için hedeflenen yüzde 7’nin revize edilmesi anlamına geliyor. Gelişmiş karlılık ve maliyet rekabeti adına ürün gamındaki elektrikli araçların payı artırılacak ve yeni mobilite hizmetlerinin amacına ulaşması için temel unsur olarak kullanılacak. Genesis’in global lüks araç segmentinde yakaladığı başarı da şirketin karlılığını artırmada değerlendirilecek.

Maliyeti geliştirme programları şirketin parça tedariği zincirindeki verimliliğini artıracak. Araç mimarisi prosesleri bölgeye göre optimize edilip inovatif üretim teknolojileri uygulanacak. Gelişmiş ürün gamı ve rekabetçi yeni modeller sayesinde harcamalar kısılacak, ön kalite kontrol mekanizması sayesinde kalidene kaynaklanan maliyetler azaltılacak. Hyundai’nin yüzde 5 Pazar payı hedefi, 2018’de elde edilen yüzde 4’lük payın üstüne 1 puan artış anlamına geliyor. Bu hedefe ulaşmak için şirket ayrı pazarlarda dalgalanan talebi esneklik ve rekabetçi mobilite hizmetleriyle aşacak.

Hyundai’nin ilk kez 2014’te duyurduğu hissedar maksimize etme planı, 2015’te hisse başına 4.000 Won’a çıkarıldı. 2018’de büyük çapta geri alım yapan şirket 2020’de 300 milyar Won daha alacak.

Başkan Lee son olarak şunları söylüyor: “Hyundai her zaman müşterilerini en ön plana koyacak ve insanların hayatını kaliteli zamanlarda birleştirmek için çalışacak. Kendimizi geleceğe hazırlamak için elimizden geleni yapıp mobilite endüstrisinde liderliğe çıkacak ve hissedar değerimizi artıracağız.”

Benzer Yazılar